(02) 539 16 10 tajnistvo@os-tisina.si

Hiška eksperimentov na obisku na OŠ Tišina

Na OŠ Tišina smo 5. 2. 2019 med 9.00 in 17.00 izvedli tehnični dan in smo v goste povabili Hiško eksperimentov iz Ljubljane. Učence, učitelje in sodelavce iz Hiše eksperimentov sta najprej pozdravila g. ravnetelj OŠ Tišina Janko Durič in g. župan Občine Tišina Franc Horvat, ki sta učencem zaželala veliko zvedavosti, poguma in ustvarjalnosti na tenničnem dnevu in jih povabila, naj se tudi kasneje odločijo za učenje, radovednost in raziskovanje različnih področij.
Hiša eksperimoentov ima od leta 2014 novo mobilno aktivnost tj. Hiška eksperimetov, saj s kombijem lahko potujejo iz kraja v kraj. V telovadnici OŠ Tišina so sodelavci Hiške eksperimentov pripravili Znastveni šov, in sicer za učence od 1. do 4. razreda o plinologiji, za učence od 5. do 9. razreda pa o zvokologiji. Tako se je OŠ Tišna za en dan spremenila v center znanosti. V drugem delu telovadnice je bilo razstavljenih več kot petdeset eksperimentov z navodili, ki so jih učenci radovedno preizkušali, se nad njimi navduševali, čudili in uživali. Od 14.00 do 17.00 je bila Hiška eksperimemtov odprta tudi za starše učencev in ostale krajane Tišine. Vodja projekta Anka Brinar je dejala, da je bil namen srečanja učence navdušti za učenje, ustvarjanje, raziskovanje, eksperimnetiranje in kritično razmišljanje.
Ves dopoldan so v učilnicah prav tako potekale različne aktivnosti. Največ časa so učenci posvetili eksperimentalnemu delu povezanim z naravoslovjem, fiziko, kemijo in biologijo.
Otroški pevski zbor Plavčki, pod vodstvom zborovodkinje Alenke Brulc Šiplič, je dogajanje popestril s petjem himne Hiše ekspreimentov. http://www.he.si/hiska_tisina Zbor lahko všečkate na spetni strani Hiše eksperimentov tako, da všečkate torkove fotografije iz naše šole, saj zborček tekmuje za naj zborček petja hišne himne.  https://www.facebook.com/HisaEksperimentov Izbrani naj zborček bo nastopil na odprtju Znanstivala, ki bo od 31. maja do 2. junija 2019 na Prešernovem trgu v družbi Adija Smolarja, ki je avtor te himne.

Zapisala: Sonja Černela