V petek, 19. 11. 2021, smo na Osnovni šoli Tišina obeležili dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je letos že enajsti po vrsti. Glavni namen projekta je, da mladi spoznavajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, varovanja okolja ter uporabo lokalno pridelanih živil. Prav tako je eden od ciljev ozaveščanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano.
Učence in zaposlene so po šolskem radiu najprej nagovorili naši petošolci, nato pa še gospod župan Franc Horvat in ravnatelj Janko Durič. Veseli smo bili tudi obiska dveh predstavnikov čebelarskega društva Tišina.
Učenci, zaposleni in gostje smo nato zajtrkovali ter se ob prijetnem jutranjem klepetu okrepčali s kruhom namazanim z maslom in medom, mlekom ter jabolkom.
Leto 2021 je razglašeno kot mednarodno leto sadja in zelenjave, zato je letošnji TSZ potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!« Skozi različne ustvarjalne delavnice so učenci razredne stopnje spoznavali pridelavo in pomen lokalno pridelanega sadja in zelenjave. Ogledali smo si razstavo, ki so jo pripravili naši lokalni čebelarji, ustvarjali sveče iz satnic ter modele sadja iz različnih materialov.
Letos smo se prvič pridružili vseslovenski akciji s pripravo Tradicionalnega slovenskega kosila. V naši kuhinji so za vse učence pripravili kislo zelje s fižolom ali po domače »grajovo zelje.«
Zapisala: Lea Dšuban